Informatie en advies platenspeler-zaak.nl

 
 

1. De onderdelen van een platenspeler

Een platenspeler bestaat uit verschillende onderdelen, die het samen mogelijk maken om uw vinyl te kunnen beluisteren.

1.1 Arm/toonarm

De arm bestaat uit een buis waar aan de ene kant het element en aan de andere kant het contragewicht zit bevestigd.

1.2 Chassis

De chassis is de bak waarin alle onderdelen van de platenspeler worden gemonteerd. Deze is vaak gemaakt van hout of kunststof.

1.3 Contragewicht

Met het contragewicht, die bevestigd is aan de achterkant van de toonarm, kunt u de bepalen met welke druk de naald op de plaat moet drukken.

afbeelding 1; contragewicht van een platenspeler

1.4 Draaiplateau

Het belangrijkste onderdeel van een platenspeler is het draaiplateau, dit is de grote ronde plaat die uw vinyl laat ronddraaien.

1.5 Element

Het element zit aan het uiteinde van de arm waar tevens de naald aan is bevestigd. Het element kan van verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder; goud, zilver of koper. Het element is voorzien van een magneet die omwikkelt is door een koperen draad. Zodra de naald door de groeven gaat, beweegt de magneet langs de koperen draden, hierdoor wordt er stroom opgewekt. Dit stroomsignaal wordt vervolgens omgezet in geluid.

afbeelding 2; element van een platenspeler, inclusief naald

1.6 Motor

De motor drijft het draaiplateau aan. Dit kan gaan door middel van een snaar, wiel of directe aandrijving.  Wielaandrijving is een zeer oude techniek die tegenwoordig bijna niet meer gebruikt wordt. Bij snaaraandrijving word het plateau aangedreven door een snaar. Bij directe aandrijving is de motor rechtstreeks op het plateau aangesloten.

1.7 Naald

De naald die zich aan het einde van het element bevind is gemaakt van diamant of saffier. Diamant en saffier zijn twee zeer harde materialen, welke vooral bekend staan om de lange levensduur. De naald brengt een signaal over naar het element welke het daarna omzet in geluid.

1.8 RCA-uitgang

De RCA uitgang is bedoeld om uw platenspeler aan te sluiten op een versterker of hifiset. De aansluiting bevat een rode en een witte tulp-aansluiting. Via de RCA-uitgang kunt u de platenspeler aansluiten op een aux-in aansluiting.

1.9 Slipmat

Een draaiplateau was vroeger vaak voorzien van een slipmat. Deze werd destijds gemaakt van rubber, kurk, lood of vilt. Deze mat voorkomt dat de plaat gaat glijden tijdens het draaien. Tegenwoordig wordt deze mat meestal weggelaten

1.10 Stroboscoopschijf

Een stroboscooplamp flits meestal met 120 flitsen per seconde. Aan de onderkant van het draaiplateau bevinden zich drie schijven, één voor 33 1/3 toeren, één voor  45 toeren en één voor 78 toeren welke allemaal meedraaien. De stroboscoopschijven zijn voorzien van witte lijnen of stippen. Elke individuele lijn of stip wordt verlicht wanneer deze de stroboscooplamp passeert. Wanneer de snelheid juist is bereikt, lijkt het alsof de ringen 'bevriezen'. Draait de rand tegen de klok in, dan draait de plaat te langzaam. Draait de rand met de klok mee, dan draait de plaat te snel.

afbeelding 3; stroboscoopschijf van een platenspeler, inclusief stroboscoop

1.11 Voorversterker

Een voorversterker maakt het mogelijk om uw platenspeler op elke willekeurige versterker/receiver aan te sluiten. Een voorversterker versterkt het geluid naar de eerder genoemde RCA-Uitgang. Het is belangrijk dat u een platenspeler met ingebouwde voorversterker aansluit op een aux-ingang en niet op een phono-ingang. Apparaten met een phono-ingang hebben al een ingebouwde versterker. Op sommige platenspeler zit ook een schakel waarmee je de voorversterker kunt uitschakelen.

2. Draaisnelheden: 33 1/3, 45 en 78 toeren

Om uw vinyl op de juiste manier te beluisteren is de draaisnelheid erg belangrijk. De draaisnelheid wordt vaak aangegeven met; toeren of rpm; rotaties per minuut. Een platenspeler kan vaak twee of soms drie snelheden uitvoeren.

2.1 33 1/3 toeren

De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid. Voor een gegarandeerde en accurate weergave van het geluid, moet de plaat op dezelfde snelheid worden afgespeeld als de snelheid waarop deze gefabriceerd is.

2.2 45 toeren

De rpm van de meeste 7 inch platen (singles) is 45 rotaties per minuut. Als een muzikant een langer geluidsfragment op zijn 7 inch wil hebben, worden de groeven in de plaat gesneden op 33 rpm. Omdat het langer duurt voordat de naald het einde van de plaat heeft bereikt, resulteert dit in een langere afspeeltijd.

2.3 78 toeren

De minst voorkomende snelheid is 78 toeren. Rond 1900 kwamen er platen op de markt die waren gesneden op 78 rpm, wat een zeer hoge en verouderde snelheid is. De meeste moderne platenspelers, hebben niet de mogelijkheid om platen af te spelen op 78 rpm.

3. Extra functies van uw platenspeler

3.1 Automatische stop

De automatische stop functie brengt de naald omhoog, als hij het einde van de plaat bereikt.

3.2 Automatische terugslag

Automatische terugslag brengt de toonarm terug in zijn originele positie, nadat de naald het einde van de plaat heeft bereikt.

3.3 Aux-in

Aux-in is bedoeld om via een externe bron (bijvoorbeeld een telefoon) geluid af te spelen over de luidsprekers van de boxen van de platenspeler.

afbeelding 4; 3.5 mm aux-ingang en USB-ingang

3.4 Cassettedeck

Sommige platenspelers in ons assortiment zijn voorzien van een ingebouwde cassettedeck. Hiermee is het mogelijk om cassettes af te spelen.

3.5 CD-speler

Wilt u naast uw platen ook cd’s af spelen? Dan biedt een platenspeler met cd-speler uitkomst. Naast platen spelen deze platenspeler ook uw favoriete cd’s af.

3.6 CD-brander

De CD-brander geeft u de mogelijkheid om vinyl of een cassette rechtstreeks op een cd te branden.

3.7 Ingebouwde speakers

Platenspelers met ingebouwde speakers zijn zeer gemakkelijk in gebruik. Geen gedoe met het aansluiten van kabels. Vinyl erop en luisteren maar. Uiteraard bieden veel modellen met ingebouwde speaker ook de mogelijkheid tot het aansluiten op een externe versterker.

3.8 Radio/DAB+ radio

Sommige platenspelers in ons assortiment zijn voorzien van een ingebouwde radio. Hiermee is het mogelijk naast het afspelen van platen, radio te luisteren via de platenspeler. De radiofunctionaliteit kan verschillen per model en kan varieëren van FM, AM tot DAB+. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting, de nieuwst technologie in de radiowereld. De geluidskwaliteit van DAB+ is vele malen beter als radio via de FM frequentie

3.9 SD-Kaartlezer

De SD-kaartlezer functie geeft u de mogelijkheid om uw geluid te digitaliseren terwijl u luistert naar uw platen en/of cassette collectie. (Kan per model verschillen). Na het afspelen steekt u de SD-kaart gemakkelijk in uw laptop op pc, om hierna gelijk uw muziek af te spelen. Ook is het mogelijk om muziek af te spelen vanaf de SD-kaart op uw platenspeler.

afbeelding 5; platenspeler met SD, USB, aux-in en hoofdtelefoonaansluiting

3.10 USB-poort

Platenspelers die voorzien zijn van een USB-poort, kunt u aansluiten op uw Pc of Mac. Op deze manier kunt u vinyl digitaliseren naar het MP3-formaat. Sommige platenspeler hebben ook de mogelijkheid tot direct encoding. Op deze manier kunt u uw vinyl afspelen en rechtstreeks digitaliseren op een USB-stick zonder tussenkomst van een computer.

4. Uw platenspeler onderhouden

Na aanschaf van uw platenspelers is het van belang dat u deze goed onderhoudt en zoveel mogelijk stofvrij maakt. Dit kunt u doen door de platenspeler wekelijks af te stoffen met een droge doek. Bevat uw platenspeler veel stof gebruik dan perslucht om de stof te verwijderen. Belangrijk; maak nooit gebruik van een stofzuiger. Zet een platenspeler altijd op een stevige en stabiele ondergrond. Vallen of stoten kan ertoe leiden dat uw platenspeler niet meer correct functioneert. Bovendien is het raadzaam om de platenspeler niet bloot te stellen aan grote temperatuurschommelingen en direct zonlicht.

Controleer bij het afstoffen van de platenspeler altijd de toonarm en de naald. Slijtage van de naald is onvermijdelijk. Goede zorg van de naald verlengt de levensduur aanzienlijk. Bij goed onderhoud gaat de naald 500 tot 800 uur mee. Een versleten naald is te herkennen door het afnemen van de geluidskwaliteit in de hoge tonen. De hoge tonen worden dan krakend weergegeven. Is uw naald versleten? Dan kunt u deze bestellen in onze webshop.

5. Onderhouden van vinyl

Het goed onderhouden van uw platen is essentieel om uw platencollectie in topconditie te houden. De muziek is opgeslagen in de kleine groeven in de plaat. Het beschermen van deze groeven is dan ook zeer belangrijk. Pak een plaat altijd aan de randen vast en pak de plaat niet te stevig vast.

5.1 Het plaatsen van de plaat in de platenspeler

Laat de plaat voorzichtig uit zijn beschermde hoes glijden, pak de plaat voorzichtig aan de randen vast en plaats de plaat voorzichtig in de platenspeler. Vinyl-platen zijn meestal dubbelzijdig. Om de plaat vanaf het begin te luisteren moet u er voor zorgen dat kant A naar boven is gericht. Stel de rpm van de platenspeler in op de juiste rpm instelling van de plaat.

5.2 Het opbergen van de plaat

Na het stoppen van de plaat en het veiligstellen van de naald, tilt u de plaat voorzichtig van de platenspeler af. Hou de plaat alleen bij de randen vast. Stop de plaat direct terug in zijn beschermde hoes. Stapel uw verzameling platen nooit op, maar altijd rechtop, net zoals boeken op een boekenplank. Het stapelen van platen kunnen uw platen onherstelbaar beschadigen. Opbergdozen voor platen zijn een perfecte manier om uw platen veilig op te slaan. Laat een plaat nooit in de platenspeler achter, wanneer u er geen gebruik van maakt. Zo kunt u er zeker van zijn dat u jarenlang plezier hebt van uw platen.

afbeelding 6; platenkoffer voor het opbergen van uw vinyl

5.3 Het overslaan of het herhalen van een nummer

Tussen elke track op een plaat zit een groef die geen geluid produceert, hierdoor is de overgang tussen elke track gemakkelijk hoorbaar en herkenbaar. Deze groef is gemakkelijk te zien op een plaat. Om een track te kiezen is het gemakkelijk om de afspeellijst op de hoes van de elpee bij de hand te houden. Om van track te veranderen is het niet nodig om de platenspeler te stoppen. Til de toonarm voorzichtig van zijn huidige positie en breng het voorzichtig naar de overgang die zichtbaar is in de plaat. Breng de toonarm langzaam omlaag richting de plaat. Uw gekozen track zal nu afspelen. Omdat elpees in de meeste gevallen muziek aan beide kanten van de plaat bevat, is het soms nodig om de plaat om te draaien om uw gekozen nummer af te spelen. Als u een plaat gaat omdraaien, zet dan altijd de platenspeler uit.

5.4 Het schoonmaken van uw platen

Voor de beste geluidsweergave is het van belang uw platen regelmatig te ontdoen van vet, stof en vuil. Het is aan te raden een plaat, voor het afspelen altijd stofvrij te maken met een droge zachte doek op een borstel met zachte haren. Uiteraard zijn er ook schoonmaaksets te verkrijgen in onze webshop. Het is ook mogelijk om de platen schoon te maken met spullen die de meeste mensen al in huis hebben.

afbeelding 7; platenspeler schoonmaakset van Crosley

Hiervoor heeft u nodig:
- afwasmiddel
- een kom of een schaal
- water, het liefst gedestilleerd, verkrijgbaar bij alle drogisten.
- een zachte doek of borstel
- een afdruiprek

Stap 1: stof verwijderen
Stof verwijdert u met een droge doek of een borstel met zachte haren. Maak de plaat altijd schoon door met de groeven mee te gaan en druk nooit te hard met de doek of borstel op de plaat. Anders drukt u het stof alleen maar dieper in de groeven.

Stap 2: vloeistof maken
Doe een beetje lauw/warm water in de kom of schaal, en voeg een drupje afwasmiddel toe.

Stap 3: uw vinyl poetsen
Leg uw vinyl op een theedoek op tafel. Maak de doek nat in de kom of schaal en wring hem uit. Ga voorzichtig, met de groeven mee, met het doekje over de plaat. Zorg ervoor dat uw nagels de plaat niet raken.

Stap 4: het drogen van uw platen
Zet de platen voorzichtig in de afdruiprek voor minstens een half uur. Let erop, voordat u de plaat gaat afspelen dat de groeven altijd droog zijn.

<< Naar de visuele versie

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Gebruik ons contactformulier

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)